duminică, 2 mai 2010

Respectul pentru bere


Berea insemna mai mult decat o simpla bautura. Berea este un mod de viata foarte important in societatea din care facem parte, iar din acest motiv trebuie sa o respectam mai mult decat orice pe lumea asta. Asa cum pentru femei florile insemna puritatea intruchipata, asa si pentru noi, barbatii, berea insemna acelasi lucru: puritatea intruchipata, a sufletului si a spiritului. Mai mult decat atat, cu berea trebuie sa te porti mult mai frumos si mai gingas decat cu o femeie, pentru ca daca bruschezi o sticla cu bere, ea se agita foarte tare, lucru ce automat duce la pierderea calitatii si proprietatilor ei. In timp ce, o femeie bruscata chiar daca se agita (poate mult mai tare decat o bere), nu are o importanta atat de mare, deoarece daca o lasi frumos in pace sa ii treaca starea de agitatie, dupa un timp isi revine la forma initiala (bine, acum depinde si de contextul in care ea se agita, pentru ca in unele ipostaze, femeia chiar trebuie agitata pentru a functiona la capacitate maxima). Cu berea in schimb, nu tine vrajeala. Ai bruscat-o, se agita, si agitata ramane pana la adanci batraneti... si stim bine ca o bere agitata nu mai este buna de nimic.

Nu stiu cum sunteti voi, dar la mine daca spuma s-a ridicat mai mult de 3 mm din sticla cu bere, atunci este o bere "ratata". Cel mai mult ma enerveaza cand imi iau si eu o sticla cu bere sa beau linistit din ea, si se trezeste vreun cunoscut (sau chiar si un necunoscut) "da si mie frate sa iau o gura". Pana aici e ok, fiindca nu sunt atat de zgarcit si de chitros incat sa nu dau din berea mea. Faza nasoala este ca, in momentul in care o primesc inapoi, o primesc cu un grad destul de mare de spuma. In clipa aceea, respectivul care a baut din sticla, pur si simplu s-a pisat pe berea mea. Adica eu ii dau o bere buna, cu maxim 3 mm de spuma ridicata (si asta cand sunt eu in toane proaste, pentru ca in 90% din cazuri nu exista pic de spuma in berea mea), iar el mi-o da inapoi cu o juma' sau chiar un cm de spuma ridicata deasupra nivelului berii. Pai da-te in pula mea prietene, ce facem aici? Acest fenomen se intampla atunci cand bei din sticla cu bere, si imediat cum termini de baut inghititura din sticla, duci mana foarte brusc in jos. De aici rezulta si spuma ridicata din sticla cu bere. Deci atentie, dupa ce beti din bere, ea se lasa de la gura usor in jos, nu brusc.

Desigur, respectul fata de bere nu consta in totalitate in gradul ridicat al spumei, ci si in calitatea, dar mai ales in pretul acesteia. O bere demna de tot respectul este si o bere ieftina. Si cand spun bere ieftina, nu ma refer deloc la o bere proasta, ci la acele beri ce ar trebui sa fie si ieftine printre altele, cum ar fi cele straine care se fabrica la noi (exemple ar fi: Beck's, Heineken, Tuborg, Stella Artois etc). Pe langa faptul ca aceste beri facute la noi nu sunt deloc ieftine, nu cu mult timp in urma am citit o stire in care se spunea cum ca guvernul doreste sa mareasca taxa pe bere. Pai las-o in mortii ei de treaba, cum sa mareasca taxa pe bere? Dupa ce ca berea este cea mai mare bucurie a noastra ce ne-a mai ramas (alaturi de Oltchim Ramnicul Valcea), chiar si pe aia vor sa ne-o taxeze. Nu este de ajuns ca suntem obligati sa platim taxe pe haleala de la fast food, pe ploaie (deci las-o in pula mea, taxa pe ploaie mancati-as), sau taxa pe liniste (din Constanta si Mamaia)? Pe langa aceste taxe inexplicabile si aberante, acum guvernul nu are ce face, si s-a gandit el asa frumos cum ca ar fi cazul sa platim taxe si pentru bere (...apropo, mare noroc avem ca nu platim taxa pe futai, deoarece in ziua de azi, romanul ce se crede mare barosan, refuza sa faca pana si o laba cinstita, care nu costa nimic). Cum spunea si marele Al Bundy, englezii beau ceaiuri scumpe si sotisficate, francezii o ard pe vinuri vechi, rusii pe votca, in timp ce noi romanii... noi bem bere fratilor, asta este cea mai mare placere a noastra. Pai berea se bea si la carciuma cu prietenii, si de sete, si de pofta, si degeaba chiar, in orice ipostaze se bea bere, fara menajamente, bere sa fie. Iar bulangii astia din guvern vor sa ne-o taxeze.

Una peste alta, berea trebuie respectata la adevarata ei valoare in orice situatie, din absolut toate punctele de vedere, si de absolut toate persoanele existente pe aceasta planeta (chiar daca berea nu se afla in topul lor personal). Fara bere, am fi o natie de oameni mai putini fericiti. Asa ca de fiecare data cand vedem o bere in fata noastra (fie ca ne apartine sau nu), trebuie sa facem o scurta plecaciune, in semn de respect suprem fata de acest aliment

In finalul acestui articol, ca tot am adus aminte de el, Al Bundy are ceva sa ne transmita:

2 comentarii: