marți, 11 mai 2010

Barfa






Barfa este poate cel mai utilizat lucru facut de om din viata de zi cu zi. Este prezenta peste tot in societatea si in viata noastra, in absolut toate ipostazele. Cel mai des o folosim in diferite locuri publice sau mai putin publice, cum ar fi locul de munca, la scoala, intr-un grup de prieteni, la o bere in carciuma, etc etc, in functie de ocupatia fiecaruia dintre noi.

Nu suport acele persoane care o ard cu faze de genul "vai, dar nu inteleg de ce lumea ma vorbeste pe la spate, ca eu daca am ceva de zis spun in fata, nu barfesc pe nimeni pe la spate, eu nu sunt o persoana falsa". Hai zi sa mori tu? In cazul meu este o situatie ceva mai simpla, deoarece imi place foarte mult sa barfesc. Pentru mine barfa este un sport national pe care il practic ori de cate ori am ocazia. Este o placere sa imi barfesc colegii, prietenii, profesorii ce i-am avut la scoala sau la diferite cursuri, etc etc. Desigur, atunci cand spun cuvantul "barfa" nu ma refer neaaparat la ceva de rau, sau la ceva ce ar putea sa jigneasca persoana barfita. Normal, in repertoriu mai am si barfe jignitoare, iar cele mai multe dintre ele au o pondere foarte mare de caterinca. Scopul lor principal fiind ca cei din jur sa rada, sa se amuze, si in nici un caz ca se uite cu dusmanie la cel barfit. Asa cum este si firesc, duritatea barfei depinde foarte mult de persoana barfita, mai ales de faptele sale ce au condus la aparitia acesteia.

Stiu ca si eu sunt barfit, deoarece lucrurile pe care le fac in viata de zi cu zi, nu sunt tocmai pe placul tuturor. De aici ajungem la concluzia ca nici un om de pe acest glob pamantesc nu poate face vreo fapta acceptata de toata lumea, pentru ca orice am face, cu siguranta se va gasi cineva care sa dezaprobe gestul nostru... mai ales ca nu toti avem aceeasi personalitate, aceeasi educatie, sau aceleasi opinii.

Si totusi, daca nu ar fi existat barfa, credeti ca Vasile Alecsandri ne-ar mai fi omorat cu Miorita? Fara barfele din viata de zi cu zi, credeti ca mai aflam noi despre cum se fac copii, despre utilitatea focului, sau despre personajele ce au contribuit la evolutia omenirii? Probabil ca nu. De aceea cred ca barfa trebuie acceptata de toata lumea, indiferent de consecinte. Orice sef, patron, sau om care este superior cuiva printr-un grad sau functie, trebuie sa accepte cu demnitate faptul ca este barfit sau mai putin iubit, chiar urat. Din pacate, mai avem mult pana cand vom accepta aceasta realitate, realitatea cum ca, intr-adevar, suntem barfiti, dar mai ales ca si noi BARFIM... si chiar ne place.

duminică, 2 mai 2010

Respectul pentru bere






Berea insemna mai mult decat o simpla bautura. Berea este un mod de viata foarte important in societatea din care facem parte, iar din acest motiv trebuie sa o respectam mai mult decat orice pe lumea asta. Asa cum pentru femei florile insemna puritatea intruchipata, asa si pentru noi, barbatii, berea insemna acelasi lucru: puritatea intruchipata, a sufletului si a spiritului. Mai mult decat atat, cu berea trebuie sa te porti mult mai frumos si mai gingas decat cu o femeie, pentru ca daca bruschezi o sticla cu bere, ea se agita foarte tare, lucru ce automat duce la pierderea calitatii si proprietatilor ei. In timp ce, o femeie bruscata chiar daca se agita (poate mult mai tare decat o bere), nu are o importanta atat de mare, deoarece daca o lasi frumos in pace sa ii treaca starea de agitatie, dupa un timp isi revine la forma initiala (bine, acum depinde si de contextul in care ea se agita, pentru ca in unele ipostaze, femeia chiar trebuie agitata pentru a functiona la capacitate maxima). Cu berea in schimb, nu tine vrajeala. Ai bruscat-o, se agita, si agitata ramane pana la adanci batraneti... si stim bine ca o bere agitata nu mai este buna de nimic.

Nu stiu cum sunteti voi, dar la mine daca spuma s-a ridicat mai mult de 3 mm din sticla cu bere, atunci este o bere "ratata". Cel mai mult ma enerveaza cand imi iau si eu o sticla cu bere sa beau linistit din ea, si se trezeste vreun cunoscut (sau chiar si un necunoscut) "da si mie frate sa iau o gura". Pana aici e ok, fiindca nu sunt atat de zgarcit si de chitros incat sa nu dau din berea mea. Faza nasoala este ca, in momentul in care o primesc inapoi, o primesc cu un grad destul de mare de spuma. In clipa aceea, respectivul care a baut din sticla, pur si simplu s-a pisat pe berea mea. Adica eu ii dau o bere buna, cu maxim 3 mm de spuma ridicata (si asta cand sunt eu in toane proaste, pentru ca in 90% din cazuri nu exista pic de spuma in berea mea), iar el mi-o da inapoi cu o juma' sau chiar un cm de spuma ridicata deasupra nivelului berii. Pai da-te in pula mea prietene, ce facem aici? Acest fenomen se intampla atunci cand bei din sticla cu bere, si imediat cum termini de baut inghititura din sticla, duci mana foarte brusc in jos. De aici rezulta si spuma ridicata din sticla cu bere. Deci atentie, dupa ce beti din bere, ea se lasa de la gura usor in jos, nu brusc.

Desigur, respectul fata de bere nu consta in totalitate in gradul ridicat al spumei, ci si in calitatea, dar mai ales in pretul acesteia. O bere demna de tot respectul este si o bere ieftina. Si cand spun bere ieftina, nu ma refer deloc la o bere proasta, ci la acele beri ce ar trebui sa fie si ieftine printre altele, cum ar fi cele straine care se fabrica la noi (exemple ar fi: Beck's, Heineken, Tuborg, Stella Artois etc). Pe langa faptul ca aceste beri facute la noi nu sunt deloc ieftine, nu cu mult timp in urma am citit o stire in care se spunea cum ca guvernul doreste sa mareasca taxa pe bere. Pai las-o in mortii ei de treaba, cum sa mareasca taxa pe bere? Dupa ce ca berea este cea mai mare bucurie a noastra ce ne-a mai ramas (alaturi de Oltchim Ramnicul Valcea), chiar si pe aia vor sa ne-o taxeze. Nu este de ajuns ca suntem obligati sa platim taxe pe haleala de la fast food, pe ploaie (deci las-o in pula mea, taxa pe ploaie mancati-as), sau taxa pe liniste (din Constanta si Mamaia)? Pe langa aceste taxe inexplicabile si aberante, acum guvernul nu are ce face, si s-a gandit el asa frumos cum ca ar fi cazul sa platim taxe si pentru bere (...apropo, mare noroc avem ca nu platim taxa pe futai, deoarece in ziua de azi, romanul ce se crede mare barosan, refuza sa faca pana si o laba cinstita, care nu costa nimic). Cum spunea si marele Al Bundy, englezii beau ceaiuri scumpe si sotisficate, francezii o ard pe vinuri vechi, rusii pe votca, in timp ce noi romanii... noi bem bere fratilor, asta este cea mai mare placere a noastra. Pai berea se bea si la carciuma cu prietenii, si de sete, si de pofta, si degeaba chiar, in orice ipostaze se bea bere, fara menajamente, bere sa fie. Iar bulangii astia din guvern vor sa ne-o taxeze.

Una peste alta, berea trebuie respectata la adevarata ei valoare in orice situatie, din absolut toate punctele de vedere, si de absolut toate persoanele existente pe aceasta planeta (chiar daca berea nu se afla in topul lor personal). Fara bere, am fi o natie de oameni mai putini fericiti. Asa ca de fiecare data cand vedem o bere in fata noastra (fie ca ne apartine sau nu), trebuie sa facem o scurta plecaciune, in semn de respect suprem fata de acest aliment

In finalul acestui articol, ca tot am adus aminte de el, Al Bundy are ceva sa ne transmita: